דמנציה היא שם כולל לקבוצה של מחלות שהמשותף לכולן הוא שהתרחשה פגיעה כזו או אחרת במוח מה שגרם לאיבוד ביכולות החשיבה, הזיכרון כאשר אלצהיימר היא למעשה המחלה הנפוצה ביותר ממנה קשישים רבים סובלים בגילאים מבוגרים בעיקר.
ההגדרה לתשושי נפש היא למעשה אותה קבוצת אנשים שסובלים ממחלות דמנציה שונות. הסיבה לכך שקיימים ברחבי הארץ בתי אבות לתשושי נפש היא משום שאנשים אלו זקוקים לטיפול מיוחד וספיציפי. טיפול שבמהות שלו הוא שונה לחלוטין מקשישים שזקוקים למשל לסיוע בפעולות של היומיום אך עדיין צלולים בראשם.
רק מי שאובחן על ידי פסיכאטר או פסיכוריאטר כתשוש נפש, יוכל להשתלב באותם בתי אבות לתשושי נפש במרכז. את מחלת האלצהיימר נהוג לחלק לשלושה שלבים כאשר בשלב הראשון, ההתחלתי, הפגיעה היא יחסית פחות חמורה. בשלב זה עדיין יש רגעים של צלילות וברוב המקרים הפגיעה שנגרמת היא בזיכרון לטווח הקצר, ביכולת החשיבה וההבנה של המטופל. בשלב זה מטופלי אצלהיימר יתקשו ללמוד דברים חדשים אך הם עדיין מסוגלים לזכור את האנשים אותם הם הכירו לפני המחלה. בשלבים הבאים – השני והשלישי, ככל שהמחלה מתקדמת אותן בעיות תפקודיות מחמירות, רגעי הצלילות הולכים ופוחתים, הזיכרון לטווח ארוך נפגע גם הוא מה שכמובן הופך את הטיפול להרבה יותר מורכב.
מה מיוחד בבית אבות לתשושי נפש במרכז?
אותם מוסדות המותאמים לתשושי נפש מספקים מענה טיפולי ורפואי מלא המותאם באופן ספיציפי לקשישים הסובלים מדמנציה. צוות טיפולי ורפואי פועל מסביב לשעון במטרה לעשות את כל הפעולות להן המטופלים זקוקים החל ממתן תרופות, בדיקות רפואיות, החלפת תחבושות ועד פעולות בסיסיות של היום יום כמו אכילה, לבוש ורחצה. במקביל יש במקום גם צוות מטפלים לטיפול בתנועה, ריפוי בעיסוק, קלינאי תקשורת, פיזיוטרפיסטים ועוד אנשי מקצוע אשר מתמחים בטיפול מהסוג הזה. בנוסף, בתי אבות לתשושי נפש הינם מאובטחים והקשיש אינו יכול לצאת מהמקום ללא ליווי מחשש שמא יילך לאיבוד. על כן, יש לבחור בית אבות לתשושי נפש על פי מצבו הרפואי של הקשיש ועל פי הצרכים השונים.